Over Simone

Ik ben Simone Houtman en hou van schilderen en tekenen! Ik doe dat al zo lang ik mij kan herinneren. 

In 2007 ben ik afgestudeerd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Daarna heb ik een aantal jaren de beschikking gehad tot een klaslokaal een verschillende oude schoolgebouwen, waar ik ook groot kon werken. Helaas zijn die panden verkocht en werk ik nu alweer een paar jaar thuis. Gelukkig heb ik thuis een lekkere ruimte, zodat ik vanuit huis lekker door kan schilderen.

En waar gaat mijn werk over? Ik zoek naar een sfeer die een zekere spanning, suspense uitademt. Je voelt dat er iets gebeurd is of gaat gebeuren, maar wat dat dan is, wordt niet zichtbaar.Mijn schilderijen en tekeningen ontstaan uit beelden en momenten die een aantrekkingskracht op mij hebben: het kunnen film-stills zijn, foto's uit dagbladen of foto's die ik zelf gemaakt heb. De vluchtigheid van de filmbeelden of momenten worden als het ware bevroren in de stilte van het schilderij. De scènes spelen zich meestal 's avonds af. De onderwerpen betreffen o.a. lege straten, 'ouderwetse' interieurs met diverse doorkijkjes naar andere kamers. Op dit moment lijkt het interieur naar buiten te verschuiven en lijkt de natuur ook een plek te krijgen.

Als er personen in beeld voorkomen dan maken zij een afwezige indruk. De attributen die in het beeld te zien zijn, geven een aanwijzing over wat er aan de hand zou kunnen zijn of waar je naar kijkt. Maar de verwijzingen zijn net niet genoeg om het beeld geheel te kunnen vatten.

Op mijn schilderijen zien we een situatie waar vaak één persoon in een interieur iets vreemd doet. Of we kijken vanuit een standpunt buiten door een raam naar binnen en voelen ons een beetje voyeur. We weten niet precies waar we zijn of wat we zien.

Ik begin ook de charme van het buitenschilderen te ontdekken. En ga daarom ook nogal eens de natuur in of schilder het thuis in mijn atelier.